Patikointireitit 0-10 km

Kolmiloukkosen kierros, 3,8 km / ympyräreitti

(Helppo sorastettu osuus noin 1,5 km/suunta)

Sulan maan aikaan, kulkuaika n. 2 h 
Keskivaativa reitti
Reitin alussa helppo, sorastettu osuus noin 1,5 km/suunta

Kaunis harjulampi ja jääkauden jälkiä Sallan kansallispuistossa

Lähtöpiste
Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Kolmiloukkosen laavu (lammen länsirannalla)
Kolmiloukkosenvaaran laavu (lammen itärannalla)

Nähtävää
Kaunis harjulampi ja jääkauden jälkiä Sallan kansallispuistossa. Reitin varrella on kulttuuriperintökohteita.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: Vihreät neliöt puissa

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään, mutta reitti on kuljettavissa kumpaankin suuntaan. Sorastettu osuus kuljettavissa edestakaisin. Reittikuvaus kulkee vastapäivään. 

Kolmiloukkosen kierros kiertää Kolmiloukkosen lammen, jonka rannalla on kaksi laavua. Lammen ohitse kulkee myös UKK-reittiosuus kohti Hautajärveä (Topsakantaival, 41 km).

Sorastettu osuus 

Kolmiloukkosen reitti alkaa sorastetulla osuudella. Reitti lähtee Sallan luontokeskuksen pihaan tullessa vasemmanpuoleisen pysäköintialueen reunasta. Noin 150 metrin päässä pysäköintialueesta ylitetään Sallan kansallispuiston raja. 

Sorastetun osuuden leveys on noin 1,6 m ja sen pinta on kivituhkaa.

Reitti kumpuilee alkuun melko jyrkkienkin mäkien yli. Jyrkin nousu on noin 200 m päässä reitin alusta. Nousun pituus on noin 25 m ja kaltevuus 15,5 astetta. Maaston kumpuilu jatkuu vielä noin 300 m ja korkeuserot vähenevät laavua kohti. Reitillä on paikoin sivuttaiskaltevuutta, eniten alkuosuudella.

Metsä on alkuun melko nuorta männikköä, puusto vankistuu Kolmiloukkosen lampea lähestyttäessä. Juuri ennen Kolmiloukkosta on polun varressa kaunis pieni lampi.

Kolmiloukkosen esteetön laavu (lammen länsirannalla) sijaitsee pienessä niemessä, noin 1 km päässä reitin lähtöpisteestä. Esteetön käymälä on hieman ennen laavua reitin oikealla puolella.

Sorastettu reitti jatkuu laavulta oikealle, ja alkaa seurata lammen rantaa mäntymetsässä. Laavun jälkeen reitti on tasaisempi, mutta sillä on jonkin verran korkeuseroja. Reitin varrella voi tutustua kulttuuriperintökohteeseen, savottakämpän jäännökseen 1900-luvun alusta.

Sorastettu osuus päättyy suon laitaan noin 500 m laavun jälkeen. Hieman ennen sorastetun osuuden päättymistä haarautuu reitiltä vasemmalle sorastettu pisto esteettömälle näköalatasanteelle. Takaisin voi palata samaa reittiä tai jatkaa vaikeakulkuisemmalla reitillä Kolmiloukkosen lammen ympäri.

Metsä, jossa oikealla kulkee sorastettu reitti.

Puinen taukopaikkarakennus, johon johtaa sorastettu tie.

Keskivaativa osuus

Lammen eteläpäässä ylitetään suo pitkoksia pitkin ja lankkusillan jälkeen reitti erkanee UKK-reitistä vasemmalle, jatkaen lammen rantaa kohti pohjoista. Suon jälkeisessä risteyksessä on ruskeat metalliviitat opastamassa Kolmiloukkosen kierrokselle. Reittiosuus suolta Kolmiloukkosenvaaran kautta takaisin Kolmiloukkosen laavulle on vaikeakulkuisempi ja polku erottuu paikoin huonommin. Polku kulkee Kolmiloukkosenvaaran laavulle (lammen itärannalla), joka sijaitsee pyöreän rakkakivikon reunustamassa luonnonkauniissa niemessä.

Laavun ja käymälän vasemmalta puolelta kulkee luonnollisesti muodostunut polku, joka kiertää rakkakivikon. Vanha linjaus kulkee suoraan lammen rannan viertä rakkakivikon poikki harjulle, josta erkanee pieni polku oikealle. (Tämä polku johtaa 250 metrin päässä sijaitsevalle Kaunisharjun pysäköintialueelle ja luonnonilmiöiden havainnointipaikalle. Sinne päästäkseen on ylitettävä Salla-Kuusamo-tie, ylityskohdassa ei ole alennettua nopeusrajoitusta, tietä ylitettäessä on oltava erityisen varovainen.) Kolmiloukkosen kierros jatkuu tästä risteyksestä suoraan lammen viereistä harjua pitkin. Kivikkoinen polku tulee Kolmiloukkosen laavulle. Laavulta reitti jatkuu risteyksestä oikealle kohti Sallan luontokeskusta (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), samaa sorastettua polkua kuin kierroksen alussa.

Järvimaisema, jonka taustalla mäntymetsää. Etualalla kivikkoa ja heiniä.



Huomioitavaa
Reitti on paikoin jyrkkä ja kivikkoinen. Polku on paikoin huonommin havaittavissa, ja sen yli menee risteäviä polkuja. 

Taivaan tavoittelijan taival, 1,9 km / suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1,5 h edestakaisin

Keskivaativa reitti

Tunturin huipulta komeimmat maisemat Sallan kansallispuistoon ja aina Venäjälle asti

Lähtöpiste
Osoite: Pohjoisrinteet, Tunturikummuntie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 46.2496', 28° 46.6856'
ETRS-TM35FIN 7406949, 578250.

Retkeilyrakenteet
Iso Pyhätunturin näköalatorni

Nähtävää
Taivaan tavoittelijan taival johdattaa kulkijan läpi kauniiden metsien tunturin rinnettä ylös aina huipulle asti. Huipulla olevasta näköalatornista voi nähdä erityisen komeasti Venäjän puolella olevat vanhat Sallatunturit: Sallatunturi, Välitunturi ja Rohmoiva. Myös Sallan kansallispuiston metsät, lammet ja pienet suot levittyvät edessä.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: siniset neliöt puissa, alkuosalla punaiset neliöt puussa (UKK-reitin osuus) 

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Retkeilijä, jolla on kamera, nousee metalliaskelmaisia portaita. Taustalla on sumuista, kivikkoista tunturimaisemaa ja ruskan värejä.

Reitti alkaa Pohjoisrinteiden pysäköintialueelta, kulkien ensimmäiset 250 metriä punaisin neliöin merkittyä UKK-reittiä pitkin. Sallan kansallispuiston raja ylitetään hieman ennen sähkölinjaa ja ensimmäistä risteystä. Risteyksestä käännytään oikealle, ja jatketaan sinisin neliöin merkittyä reittiä kohti Iso Pyhätunturin huippua. Ensimmäisille pitkoksille asti reitin sorastettu alkuosa on helppokulkuinen ja kulkee vanhassa, kuusivaltaisessa sekametsässä. 

Mies ja nainen kulkee sekametsässä sorapolkua pitkin.

Pitkosten jälkeen sorastettu reitti jatkuu kapeampana ja mutkittelevalla reitillä on yksittäisiä kiviä. Ylemmäs noustessa reitti jyrkkenee. Pitkospuut ja portaat helpottavat kulkua, ja reitin osuudet niiden välillä on sorastettu. Ensimmäisten portaiden jälkeen vasemmalla hieman reitistä erillään on näköalatasanne. Toiset portaat ovat pidemmät ja niiden puolivälissä on näköalatasanne. Tunturin huipulla vastassa on karu, kivikkoinen ja paljas tunturin laki. Kapea sorastettu reitti jatkuu huipun laella olevalle näköalatornille. Huipulla on herkkää tunturivarvikkoa, joten on suositeltavaa pysytellä osoitetulla reitillä. 

Iso Pyhätunturin huipulla olevasta tornista avautuvat komeat maisemat ympäröivään vaara- ja tunturiluontoon sekä Sallan kansallispuistoon. Erityisen komeasti näkyvät Venäjän puolella olevat vanhat Sallatunturit. Huipulta näkee myös maisemia pohjoiseen talousmetsien yli. Huipulla ei ole käymälää tai tulentekopaikkaa.

Huipulla on herkkää tunturivarvikkoa, joten on syytä pysyä merkityllä reitillä. Näkötornilta matka jatkuu aluksi pitkospuita pitkin tunturin lakea loivasti laskien. Pitkospuiden jälkeen reitti muuttuu vähitellen kivikkoiseksi ja lohkareiseksi. Noin 300 metrin pituisella vaikeakulkuisella osuudella kannattaa pitää levähdystaukoja ja ihastella hienoja maisemia yli Tunturilampien. Lähellä metsän rajaa matka jatkuu helppokulkuista sorastettua reittiä pitkin. Sorastettu reitti laskeutuu tunturirinteen selännettä ja sukeltaa kuusivaltaisen metsän läpi. 

Noin 500 metriä ennen Itärinteentietä saavutaan reitin viimeisille pitkospuille, joita pitkin kuljetaan aina tielle asti. Viimeisen noin 650 metrin mittaisen osuuden reitti seurailee sorapäällysteistä Itärinteentietä ennen paluuta takaisin lähtöpisteeseen.

Kaksi retkeilijää kävelee kivikkoisessa maastossa kohti puista näköalatornia. Taustalla on kaukomaisema tuntureille.

Huomioitavaa
Reitti on sorastettu ja se kapenee tunturin huippua kohden. Kosteimmissa paikoissa on pitkoksia ja reitti on paikoin jyrkkä. Tunturin lakea lähestyttäessä kivirakan yli on kahdet portaat. Vuonna 2022 uusituissa portaissa on metalliritiläaskelmat, joiden sivussa on kapea laudoitus koiria varten. Paluureitti huipulta kohti Itärinteentietä on paikoin kivikkoinen ja vaikeakulkuinen.

Suositeltavimmat jalkineet tälle reitille ovat nilkkoja hyvin tukevat vaelluskengät. Evääksi kannattaa ottaa juomavettä sekä ruokaa, jota ei tarvitse kypsentää nuotiolla. Reitillä ei ole tulentekopaikkaa, käymälää tai vesipistettä. Ennen reitin alkua, Pohjoisrinteen hiihtohissin lähellä, on kuivakäymälä. Tunturin huipulla on näkötorni.
 

Hangasjärven reitit, 2,6-4,5 km

Sulan maan aikaan
Helppoja ja keskivaativia reittejä

Lähtöpisteet Hangasharjun polulle ja Ämmin polulle
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallatunturin Tuvat, Hangasjärventie , 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.3379', 28° 45.9431'
ETRS-TM35FIN 7405240

Lähtöpisteet Kontiolammen reitille

Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Osoite: Sallatunturin Tuvat, Hangasjärventie , 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.3379', 28° 45.9431'
ETRS-TM35FIN 7405240

Sallatunturin Tuvilta lähtiessä on pihan läheisen suon laidassa opasteviitat ja pitkostettu reitti.

Retkeilyrakenteet
Tupien laavu, Ämminpolun laavu, Hangasjärven laavu, Hangasharjun näköalatorni (kaikki Sallan kunnan ylläpitämiä)

Reittikuvaus
Reittimerkintä: siniset maalatut ympyrät

Sallatunturin keskuksesta voi kulkea Hangasjärvelle 2,6 km pituista Ämmin polkua (outdooractive.com, Sallan kunta) tai 4,5 km pituista Hangasharjun polkua (outdooractive.com, Sallan kunta) pitkin. Näiden merkittyjen polkujen lisäksi alueella kulkee myös 4,4 km mittainen Kontiolammen reitti (outdooractive.com, Sallan kunta). Maastossa on myös merkitsemättömiä polkuja ja metsäautoteitä.  Alueen luonto on kaunista mäntymetsää ja kumpuilevaa harjumaastoa. Hangasjärveltä on hienot maisemat Ruuhitunturin suuntaan.

Hangasjärven polut ovat Sallan kunnan ylläpitämiä. Niiltä on yhteys Metsähallituksen ylläpitämille reiteille, kuten Hangasjärven laavulta Ruuhitunturin kierrokselle. Hangasjärven reitit ovat sekä helppokulkuisia että keskivaativia ja soveltuvat myös aloitteleville retkeilijöille. Oma kartta helpottaa reitin valintaa risteyksissä.

Mies ja nainen pitelee kiikaroivaa lasta. Taustalla vaaramaisemia.

Patikointireitit yli 10 km

Kaunisharjun kierros, 11 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-4 h
Keskivaativa

Kulje Sallan kansallispuistossa jääkauden muovaamilla harjuilla, ikikuusikossa lampien ja purojen ohi

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Kaunisharjun laavu, Tunturilammen laavu

Nähtävää
Kaunisharjun kierros kulkee nimensä mukaisesti kauniissa, kuusivaltaisessa metsässä osin Sallan kansallispuiston sisällä. Reitti kiertää Kaunisharjun jääkauden muotoilemien jyrkkäpiirteisten harjujen reunamilla, ylittää useita metsäpuroja ja näyttää kauniita tunturi-, suo-, ja lampimaisemia. Tarinan mukaan Kaunisharjun alueella on asunut erakko, piilopaikassaan, kulkien vain omia jälkiään.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: siniset neliöt puussa, osin punaiset neliöt puussa (UKK-reitin osuus), osin ei reittimerkintää

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Kaunisharjun kierroksen voi aloittaa Tunturikeskuksesta, jolloin reitin pituus on noin 11 km, tai Sallan luontokeskukselta (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), jolloin kokonaispituus on 11,6 km. Reittikuvaus alkaa Tunturikeskuksesta.

Harjurinne taustalla, etualalla lampi ja heinikkoa.

Kaunisharjun kierros alkaa Tunturikeskuksesta, heti lähtöopasteiden oikealla puolelle jatkuvaa reittiä pitkin, ja jatkuu heti 100 metrin jälkeen seuraavasta risteyksestä vasemmalle. Polku mutkittelee melkein puolet matkasta Salla - Kuusamo -tien (nro 950) suuntaisesti, alkuun suon laitaa vanhojen sekametsien läpi. Kahdesta seuraavasta risteyksestä käännytään oikealle. Pian ylitetään pieni puro, sekä myös Sallan kansallispuiston raja. Jonkin ajan päästä tulee risteys, josta voi poiketa oikealle Sallan luontokeskukseen (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), tai jatkaa vasemmalle syvemmälle kansallispuiston vanhoihin metsiin Kaunisharjun laavua kohti. Reitin ensimmäinen taukopaikka on Kaunisharjun laavu, joka sijaitsee puro- ja lampinotkelmassa. 

Laavulta polku alkaa nousta sankempaan Kontiokankaan ikikuusikkoon, kohti reitin toista taukopaikkaa Tunturilammen laavua. Sallan kansallispuistoon kuuluva alue päättyy hieman ennen laavua. Tunturilammen rannasta avautuvat upeat maisemat kohti Iso Pyhätunturia. 

Kaksi naista seisoo lammen rannalla pitkoksilla ja katselee maisemaa.

Tunturilammen laavulta reitti jatkuu laavulta katsottuna oikealle, läpi vanhan kuusi- ja mäntymetsän leveämpää latupohjaa pitkin. Pian saavutaan reittiristeykseen. Tästä risteyksestä vasemmalle kulkee polku Luontokeskukselle (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto). Kaunisharjun reitti jatkuu risteyksestä eteenpäin kääntymättä.

Seuraava risteys on Pienen Pyhätunturin huoltotien kohdalla. Pienen Pyhätunturin huoltotietä pitkin voi tehdä tässä vaiheessa noin kilometrin mittaisen piston maisemienkatselupaikalle. Kaukomaisemat perillä palkitsevat hikisen taipaleen ylämäkeen. Paluu maisemienkatselupaikalta tapahtuu samaa reittiä pitkin. Jyrkkä huoltotie on paikoin asfaltoitu ja paikoin sorapohjainen.

Kaunisharjun reitti jatkuu eteenpäin huoltotien risteyksestä, jonka jälkeen välittömästi tulee toinen risteys, josta oikealle kääntyy ns. Kuntoladun latupohja. Kaunisharjun reitti kulkee vasemmalle alamäkeen ohitse vankkojen mäntyjen ja kynttiläkuusien, edessä siintää myös joitain koivuja reitin varrella. Polku jatkaa talvella valaistua latupohjaa pitkin.

Seuraava risteyskohta on sähkölinjan luona. Kaunisharjun reitti jatkaa suoraan eteenpäin vasemmanpuoleista polkua pitkin. Oikeanpuoleinen polku on osa Kuntoladun latupohjaa. Sähkölinjaa pitkin vasemmalle kääntyy reitti kohti Luontokeskusta (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto).

Kaunisharjun reitti risteää vielä kerran Kuntoladun latupohjan kanssa, myös tästä risteyksestä käännytään vasemmalle, jyrkkään oikealle kääntyvään alamäkeen. Alamäen jälkeen Tunturikeskuksen lähtöpiste on pian edessä.

Luhtavilla ja maariankämmekkä kukkivat suolla.

Huomioitavaa
Suurin osa reitistä kulkee leveää latupohjaa myöten, talvisin reitillä on valaistu hiihtolatu. Polku on paikoin epätasainen. Polulla on yksittäisiä jyrkempiä rinteitä, erityisesti Kaunisharju-Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto) välillä. Polun siniset ja punaiset reittimerkinnät ovat paikoin puutteelliset.

Kaunisharjun luonnonilmiöiden havainnointipaikka ei sijaitse reitin varrella, se löytyy Salla-Kuusamo -tien varresta, harjun päältä.

Kummaltakin tämän reitin taukopaikoista löytyy vettä, mutta luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttämistä.

Reitille suositellaan säänmukainen retkeilyvarustus, eli hyvät vaelluskengät, säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Sateisella kelillä suosittelemme kumisaappaita tai vedenpitäviä vaelluskenkiä, reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.

Kaunisharjun reitti on aiemmin ollut nimeltään Erakon polku.

 

Salmijoen kurun reitti, 11,5 km / suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 5 h yhteen suuntaan
Vaativa reitti (puutteelliset reittimerkinnät)

Koe Salmijoen kuru ja sen aarnimetsät, ihaile jylhiä Kalliolammen kallioita ja maisemia harjuilta

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Salmijoen kurun ja Kalliojärven suuntaan kulkeva metsäautotie (ei virallista pysäköintialuetta)
Koordinaatit: WGS84 66° 45.4508', 28° 34.5158'
ETRS-TM35FIN 7405225, 569363

Retkeilyrakenteet
Kalliojärven päivätupa, Salmijoen kurun puolikota ja tulentekopaikka

Nähtävää
Salmijoen kurun jylhä, ikikuusikon ja aihkimäntyjen koristama kauneus kruunaa matkan Sallatunturin tunturikeskuksesta Kalliojärven ohitse kurulle. Reitin varrella on kallioisia lampia ja komeita harjuja, joilta on upeita näkymiä lammille ja suopainanteisiin. Reitti kulkee pääosin talousmetsässä, Salmijoen kurua ja Vilmatunturin suojelualuetta lähestyttäessä maisema muuttuu erämaisemmaksi aarnimetsäksi.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: siniset maalatut ympyrät

Suositeltu kulkusuunta: reitti on kuljettavissa molempiin suuntiin

Oikeassa reunassa pieni koski ja sen yli kulkee silta. Vasemmassa reunassa vanhassa metsässä laavu.

Reitti alkaa Tunturikeskuksesta, kulkien Salla - Kuusamo -tien (nro 950) alitse, mökkialueiden ohi kohti Keselmämännikköä ja Ruuhijokea. Ruuhijoen ylityksen jälkeen seurailee reitti Ruuhijoen suuntaisesti polkua, poiketen välillä tielle. Kalliojärveä lähestyttäessä muuttuu maasto kallioisemmaksi ja polku kulkee jylhän Kalliolammen reunalla. Kalliolammella on muutama polulle näkyvä yksityismökki, päivätupa löytyy vasta seuraavalta järveltä. Reitti jatkuu nousten metalliportaita kohti Kalliojärveä, jossa on päivätupa ja tulentekopaikka. 

Järvimaisema, jonka reunoilla on kallioisen ja jyrkät rannat.

Tuvan jälkeen reitti ylittää kapean salmen sillan yli, ja reitti jatkuu harjumuodostelmaa pitkin. Reitin vierellä kulkee metsäautotie. Lähempänä Salmijoen kurua on Ruuhenlatvankankaan yksityinen suojelualue, jolla on vanhempaa puustoa ja harjun alla näkyy hienoja lampi- ja suomaisemia. Noin 1,3 km ennen Salmijoen kurun taukopaikkaa reitti erkanee metsäautotiestä ja noin 700 metriä ennen taukopaikkaa ylitetään Vilmatunturin luonnonsuojelualueen raja. Salmijoen kurulla on puolikota, tulentekopaikka ja silta komean, pienen könkään yli. Kummaltakin tämän reitin taukopaikosta löytyy vettä, mutta luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttämistä. Paluu tapahtuu samaa reittiä pitkin takaisin.

Polku kulkee harjun päällä, mäntymetsässä.

Salmijoen kurun lähelle pääsee autolla myös Sallan kirkonkylältä. Sallasta ajetaan Kemijärven suuntaan 7 km, minkä jälkeen käännytään Salmijoen kuru -opasteen mukaan vasemmalle soratielle (Rojulan tie), joka jatkuu aina 1,3 km päähän laavusta. Auton voi pysäköidä tien laitaan laavulle opastavien puukylttien läheisyyteen. Alueella ei ole virallista pysäköintialuetta.

Talvi- ja kelirikkoaikana tie ei ole ajettavissa tai aurattu, ja se on suljettu puomilla. Tie on ajettavissa kesäaikaan, mutta se voi olla paikoin huonokuntoinen.

Huomioitavaa
Tämä reitti vaatii retkeilyosaamista ja kartanlukutaitoa. Opasteet ja reittimerkit ovat monin paikoin huonosti näkyvissä tai puuttuvat kokonaan, varsinkin Sallatunturin tunturikeskuksesta lähdettäessä. Osa reitistä kulkee helppokulkuisia teitä tai polkuja pitkin ja osan matkasta polku on epätasainen, kivikkoinen ja hieman umpeen kasvanut. Muutamia jyrkempiä kohtia on Kalliojärven ja Salmijoenkurun läheisyydessä. 

Pahanojankurun (ent. Pahakurun) kierros, 15 km, ympyräreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 4-5 h
Keskivaativa reitti

Näe Sallan kansallispuiston komeat vanhat metsät, tunturimaisemat ja jyrkin kuru

Lähtöpiste
Osoite: Pohjoisrinteet, Tunturikummuntie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 46.2496', 28° 46.6856'
ETRS-TM35FIN 7406949, 578250

Retkeilyrakenteet
Kaippahanojan päivätupa, Pahanojankurun autiotupa, Kylmähetteen päivätupa, Tunturilammen laavu

Nähtävää
Pahanojankurun kierros esittelee lähes kaikki Sallan kansallispuiston hienoimmat kohteet. Kulkija voi nauttia vanhoista aihkimänniköistä ja sammalmattoisista ikikuusikoista sekä tunturimaisemista moneen suuntaan. Reitin varrella on useita puroja, soita ja lampia. Todellisen erämaan tuntua antavan reitin kruunaa Pahanojankurun taukopaikka. Pahanojankurun kierros on myös osa UKK-reittiä.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: punaiset neliöt puussa

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Pahanojankurun kierros lähtee Pohjoisrinteiden lähtöpisteestä. Sallan kansallispuiston raja ylitetään hieman ennen sähkölinjaa, jonka jälkeen kuljetaan 500 metriä kansallispuiston rajalinjaa pitkin. Polku vie Iso Pyhätunturin rinteen juurta Kaippahanojan päivätuvalle, joka on Pahanojankurun kierroksen ensimmäinen taukopaikka. Kaippahanojan päivätuvalla ei ole vesipistettä.

Kaippahanojalta kuljetaan pitkoksia yli rinnesuon ja jatketaan syvemmälle kansallispuiston metsiin. Polun varrella on puroja, soita ja hienoja maisemia. Männikkö alkaa muuttua kuusikkometsäksi, ja matkalla voi ihailla myös vanhoja komeita haapoja. 

Seurue kulkee suolla kiemurtelevia pitkoksia pitkin.

Noin 3,5 km patikoinnin jälkeen tullaan Pahanojankurun (ent. Pahakuru) risteykseen, josta tehdään noin 600 metrin pisto kohti reitin puolivälissä sijaitsevaa Pahanojankurun autiotupaa ja tulentekopaikkaa. Reitti kulkee kilpikaarnaisten mäntyjen koristamana jylhän ja louhikkoisen Pahaojankurun reunaa. Lähettyviltä voi komeiden, vanhojen mäntyjen lomitse nähdä kaukomaisemia Aatsinginhaudan suuntaan.

Etualalla vanha ja paksu männyn runko. Taustalla vaaramaisemaa ja ympärillä vanhoja kuusia.

Pahanojankurun autiotuvalta johtaa portaat kurun pohjalle, josta saa tarvittaessa vettä (luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttämistä). Jos haluaa lenkistä pidemmän, voi vielä jatkaa matkaa ja käydä ihailemassa Pitkälammen kodalta kauniita suolampimaisemia, Aatsinginhaudan vaaramaisemia ja Julmoivan rinnettä. Tämä on pistoreitti, joka tuo edes takaisin käveltynä 3,8 km lisää matkan pituuteen. Pahanojankurulta reitti palaa 600 metriä takaisin pääreitille jatkuen suon laitaa vasemmalle. 

Seuraava taukopaikka on pienen harjun päällä sijaitseva Kylmähetteen päivätupa. Päivätuvan lähellä on hetelampi, josta saa tarvittaessa vettä (luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttämistä). 

Kylmähetteen päivätuvan jälkeen reitti jatkuu ylös Tunturikummun kuusikkometsään. Puiden lomitse voi nähdä kaukomaisemia niin Iso Pyhätunturin kuin vanhojen Sallatunturien suuntaan Venäjän puolelle. Tunturikummulta laskeudutaan alas, ja pienen suon ylityksen jälkeen tullaan Tunturilammen laavulle. Sallan kansallispuiston raja ylitetään juuri ennen laavua.

Lampimaisema, jonka taustalla on tunturi. Etualalla suota.

Tunturilammen laavulta otetaan suunta kohti Itä- ja Pohjoisrinteitä (metalliviitoissa Itärinteet ja Pohjoisrinteet) 1,5 m leveää sorastettua polkua pitkin. Polku kulkee ajoittain mutkittelevana vaihtelevissa maastoissa sisältäen niin suonäkymiä, vanhoja metsiä kuin näkymiä Iso Pyhätunturin suuntaan. Märimmät kohdat ylitetään 1,4 m leveää poikkilankkupitkostusta pitkin.

Itärinteiden ohittamisen jälkeen matka jatkuu yhden auton levyistä sorapäällysteistä Itärinteentietä pitkin, kulkien Itärinteiden luonnonilmiöiden havainnointipaikan kautta (laavu/puolikota). Reilun kilometrin pituisen tieosuuden jälkeen tullaan takaisin Pohjoisrinteiden lähtöpisteelle.

Huomioitavaa
Reitti on paikoin kostea, kivikkoinen ja reitillä on myös lyhyitä jyrkempiä kohtia. Kostealla kelillä reitillä voi olla paikoin märkää. 

Reitille voi lähteä vaihtoehtoisesti Tunturikeskuksesta (18 km) tai Sallan luontokeskukselta (24,5 km, Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto). Tällöin reitillä on enemmän tieosuuksia, ja reittimerkinnät vaihtelevat.

Pahanojankurun reitti on aiemmin ollut nimeltään Hetehaltijan lumous.

Ruuhitunturin kierros, 15 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 5-6 h
Vaativa reitti, kivikkoisuuden ja korkeuserojen takia

Kynttiläkuusikot, lammet ja kaukomaisemat aina Venäjälle asti

Lähtöpiste
Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Kontiolammen laavu, Hangasjärven laavu ja Ruuhitunturin päivätupa (jotka ovat kaikki Sallan kunnan ylläpitämiä) sekä Ruuhitunturin näköalatorni.

Nähtävää
Ruuhitunturin kierroksella pääset vaihtelevaan maastoon, vanhoihin ikikuusikoihin ja männiköihin, talousmetsiin, suo- ja lampimaisemiin sekä tunturin ja vaaran päälle. Ruuhitunturin huipun näköalatornista näet Venäjälle asti, ja Pirttivaaralla komeita kaukomaisemia. Ruuhitunturin rinteillä kuljet komeassa luonnontilaisessa kynttiläkuusikossa, ja reitin varrella on myös lampia ja järvi.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: Siniset neliöt puissa ja sinikärkiset tolpat, paikoin ei reittimerkkejä

Suositeltu kulkusuunta: Reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan, reittikuvaus on vastapäivään.

Ruuhitunturin kierros lähtee Sallan luontokeskukselta (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), ja reitin kokonaispituus on 13,8 km. Reitille voi lähteä myös Tunturikeskuksesta, jolloin matkaa kertyy yhteensä 17,2 km.

Reitti alkaa Sallan luontokeskuksen (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto) oikealta puolelta. Polku vie Tammakkolammen ja hiekkatien välistä kangasmetsää pitkin kota-alueelle ja sen läpi Kontiokankaanharjulle. Pian saavutaan ensimmäiselle taukopaikalle, Kontiolammen laavulle, joka sijaitsee noin 1,5 km päässä luontokeskuksesta. Polku jatkuu vaihtelevassa maastossa, ylittäen muutamat purot ja erkaantuen kohti Hangasjärveä Tunturikeskukselle vievän reitin risteyksestä. Hangasjärven laavu on viimeinen taukopaikka ennen nousua Ruuhitunturille. Laavulta polku jatkuu pitkoksia pitkin suon yli ja alkaa nousta, yhtyen hetken päästä leveämpään latupohjaan. 

Nainen kulkee pitkoksilla, jotka johdattavat suon yli. Taustalla kuusivaltaista metsää.



Ylemmäksi tunturia noustessa ympäröivä metsä muuttuu vanhaksi ikikuusikoksi, jonka lomasta voi nähdä komeita kaukomaisemia ja pieniä soita. Hieman ennen Ruuhitunturin päivätupaa ohitetaan paluureitin risteys. Ruuhitunturin päivätuvan vieressä on suurempi rakennus, joka toimii talvisin latukahvilana, ja jonka yhtä huonetta on mahdollista vuokrata. Reitti Ruuhitunturin huipulle erkanee tupien jälkeen vasemmalle leveämmästä moottorikelkkaurasta, ja kapuaa kohti näköalatornia. Tämä osuus reitistä on heikosti havaittavissa ja huonosti merkitty. Huipun tornista näkee hienosti joka suuntaan, Iso Pyhätunturin ja Pieni Pyhätunturin huiput, suuremmat vanhan Sallan tunturit Venäjän puolella sekä hienot suomaisemat länteen. 

Nainen ja mies näköalatornissa, katselemassa maisemia.

Huipulta palataan samaa reittiä takaisin, ja käännytään tupien jälkeen oikealle. Reitti kiertää Ruuhitunturin huipun pohjoisen puolelta ja kiemurtelee alaspäin. Reitin viimeinen nousu on Pirttivaaraan, jonka kahdelta näköalatasanteelta voi ihailla mahtavia kaukomaisemia kohti Sallatunturia. Reitti mutkittelee Pirttivaarasta Tammakkolammen rantaa, josta pitkokset vievät takaisin Sallan luontokeskukseen (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto). 

Maisema vaaran päältä, horisontissa tuntureita. Reunassa ja edessä vanhoja mäntyjä.

Huomioitavaa
Reitti on pääasiassa kapeaa, epätasaista ja muutamissa paikoissa kivikkoista polkua. Osin kuljetaan leveämpää latupohjaa pitkin, joka on paikoin märkä. Reitillä on paljon risteäviä polkuja ja teitä, kartta on tarpeen. Reittimerkinnät ovat puutteellisia välillä Ruuhitunturi-Pirttivaara-Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), mutta polku erottuu melko selkästi. 

Aikkipetsin kierros, 25 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 7-8 h
Vaativa reitti, pituuden ja kivikkoisuuden takia

Retki ikihonkien erämaahan ja rauhaan

Lähtöpiste
Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Kolmiloukkonen laavu 1, Siskelilampi kota, Aikkipetsi autiotupa, Paltsarikumpu laavu, Hevosoja laavu ja Hanhivaaranlammen laavu.

Nähtävää
Aikkipetsin reitti vie ikihonkien erämaahan, kauas tunturikeskuksen vilskeestä. Reitillä näkee vaihtelevia maisemia ja luontoa. Aikkipetsin ja Paltsarikummun alue on reitin erämaisempaa osuutta, koko reitin varrella näkee myös talousmetsää.

Reittikuvaus
Reittimerkintä: Siniset ja punaiset neliöt puissa

Suositeltu kulkusuunta: Reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan

Kaksi retkeilijää kantaa rinkkoja kapeaa polkua pitkin vanhassa mäntymetsässä.

Aikkipetsin kierros lähtee Sallan luontokeskuksen pysäköintialueen reunasta, lähellä Salla-Kuusamo-tietä. Noin 150 metrin päässä pysäköintialueesta ylitetään Sallan kansallispuiston raja. Ensimmäiset 1,5 km reitistä on sorastettua polkua kumpuilevassa mäntymetsässä Kolmiloukkosen lammelle. Reitin ensimmäinen taukopaikka on Kolmiloukkosen laavu 1, joka sijaitsee pienessä niemessä, käymälä on laavun takana kummun päällä. 

Reitti jatkuu Kolmiloukkosen rantaa seuraillen, vaihtuen pitkosten jälkeen kapeammaksi poluksi, josta erkanee vasemmalle Kolmiloukkosen kierros.  Aikkipetsin kierros jatkaa suoraan ohitse Kolmiloukkosenvaaran, jonka jälkeen tulee risteys, josta käännytään oikealle. Reitti palaa tähän risteykseen kierroksen lopussa. 
Noin puolen kilometrin päästä poistutaan Sallan kansallispuistosta, ja reitti jatkuu kierrellen soita, pieniä harjuja ja lampia.

Seuraava taukopaikka on Siskelilammen kota kauniin lammen rannalla, josta polku jatkuu Ruuhitunturin kylkeen. Halutessaan tästä voi tehdä vajaan 5 km pituisen edestakaisen piston Ruuhitunturin luontotornille katselemaan maisemia. Kuusikko-Ruuhivaaran ylityksen jälkeen reitti laskeutuu kauniiden harjumaisemien ja aihkimännikön läpi pienille lammille, joista yhden jyrkkäreunaisen lammen rannalla sijaitsee Aikkipetsin autiotupa (entinen päivätupa).

Nainen on selin ja kantaa sylissään polttopuita. Taustalla päivätupa.

Autiotuvalta reitti erkanee kahtia, vasemmalle lähtevä Aikkipetsin reitti palaa Sallan luontokeskukselle (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), oikealle jatkuu UKK-reitti kohti Hautajärveä (Topsakantaival). Polku kiertelee alavampia kankaita ja suopainanteita pitkin Paltsarikummun laavulle ja edelleen Hevosojan laavulle. Lähestyttäessä Hanhivaaraa ylitetään metsäautotie, reitti jatkuu Hanhivaaran kylkeä Hanhivaaranlammen laavulle. Laavulta reilun 600 metrin jälkeen ylitetään taas Sallan kansallispuiston raja ja palataan reitin alkuosan ensimmäiseen risteykseen. Reitti palaa Sallan luontokeskukselle Kolmiloukkosen rantaa pitkin.

Huomioitavaa
Reitti on pääasiassa kapeaa, epätasaista ja muutamissa paikoissa kivikkoista polkua. Kosteita kohtia voi olla. Reitillä on muutamia risteäviä polkuja, kartta on tarpeen.

Sallan kesäesite


Pdf 1,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)

 

Retkille mukaan

Sallan reiteille suositellaan säänmukainen retkeilyvarustus, eli hyvät vaelluskengät, säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, joiden laatua ei tutkita. Vesi pitää keittää aina ennen käyttöä. Sateisella kelillä suosittelemme kumisaappaita tai vedenpitäviä vaelluskenkiä. Reitit voivat paikoin olla kosteita. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.